torsdag 5 maj 2016

Gyrofocus


Den skapades 1968 och var då den första helt vridbara eldstaden. Den har visats på utställningar runt om i världen och blev 2009 utsedd till "världens vackraste föremål" av 100 utvalda produkter. Jag bara älskar den, formen, helt perfekt. Vi tittade på andra modeller men ärligt talat finns ingen som slår denna. Perfection. Och har man en gång sniffat på den är det svårt att backa. Köper man den som vi så är den faktiskt inte så mycket dyrare än en vanlig standardspis. Den är till och med bra som värmekälla!


Igår kom mailet, nu är den klar för leverans, min (vår såklart men maken visste inte om att den fanns innan jag började lobba för den) hängande öppna spis. Det har varit en lång resa att komma till detta  avslut och nu börjar vi istället fundera på hur sjutton vi ska få in den i huset....Den är 1,25m i diameter....men såklart löser vi det på något sätt. Kanske det går hur smidigt som helst!

Jag är aningens orolig att den ska bli för stor i vårt hus men so be it i så fall. Jag tänker att man inte nödvändigt måste använda varenda kubikcentimeter i ett hus till att förvara saker som man inte använder. Ambiance däremot, det kan man inte få för mycket av.

Den ska hänga i det L-formade rum som är kök/matsal/vardagsrum, i en hörna så man kan se elden både från matplatsen och där man hänger. Den är vridbar  360 grader så vill man rikta den endast mot soffan går det att ordna.

Vi köpte den från ett annat EU-land och fraktar hem den själva. Det är märkvärdigt hur mycket pengar man kan tjäna på att göra så. I princip allt till ett husbygge inklusive inredning kostar 30% mindre i ett annat land. EU har harmoniserat priserna men Sverige går inte den vägen....det är väl Östersjön som hindrar. Jag tycker det är galet och vore jag återförsäljare skulle jag anpassa mig nedåt för att få sälja mer.

Nu får vi den ca 25000 kronor billigare om man räknar in frakten, och det ska man ju göra. Det är ca 20% under billigaste utförandet här, jag vet inte exakt vad vår skulle kosta här....kanske vi tjänar ännu mer.

Några dagar kvar nu sen är allt klart, det ska bli så härligt, veden är klar sedan länge, den klövs ihop med min make och farbror i höstas, viktigt innan snön kom...som aldrig riktigt kom.
2 kommentarer:

  1. Hej Anna, tack för en fin och inspirerande blogg. Det är väldigt lärorikt att få läsa och ta del av ert bygge och dina tips. Varifrån köpte ni er spis? Vi är nämligen också i husbyggartagen och är intresserade av en ERGOFOCUS till vårt sovrum, men de är så tusans dyra.

    Tack på förhand!

    SvaraRadera