onsdag 30 mars 2016

Inredningsfilosofin och inspiration

Jag är redan orolig att de ska ta slut innan jag hinner till IKEA i maj. Så fina är de de svarta små...ja vad är det man kallar sådana?

På andra bloggen ska jag idag skriva helt galna saker. Jag har valt att dela mig i två, eller tre egentligen om man räknar in det jag skriver på Stunder av lycka. En av anledningarna är att jag inte vill blanda mina privataste tankar med det som bara ska vara härligt, snyggt och stiligt. Jag ska försöka hålla den här bloggen "clean" utan att skala bort min personlighet. För inredning och design är väldigt personligt. Jag är bestämd och snabb när det gäller form. Jag har dessutom en bakomliggande anledning att gilla en viss sak. En röd tråd att hålla mig i. 

I veckan som gick träffade jag R, en fd granne som nu kommer att bli min granne på nytt. Hon gav mig en så fin komplimang, jag vet inte om hon förstod hur glad jag blev, därför utvecklar jag det nu.
Hon sade att jag och ffa hennes mamma är hennes inredningsförebilder. Detta är extra smickrande då jag finner just hennes hem väldigt vackert och genomtänkt. Hon gillar blandningen hos oss. Det är loppis, asdyrt, ärvt, IKEA och hemmasnickrat hos oss. Jag vet, ni har hört det förr och det är tjatigt men icke desto mindre sant. Hemtrevnad får man när ens hem berättar något om en. Det är iallafall min teori. Att inreda ett hem med som i en annons från Mio funkar inte. Det blir själlöst på något sätt. Det kanske är därför jag har så svårt för shabby chic, låtsasslitet....det begriper jag mig inte på. Patina kan man inte fuska fram, tyvärr.

Jag har jobbat ganska hårt på min stil, mejslat ut den under åren. Jag har tagit fasta på Estrids ord att om du älskar något kommer det passa ihop. Fast så enkelt är det ju inte för då skulle väl alla hem passa i Elle Decoration? Det handlar om intresse för att skapa harmoni eller sammanhang. Helt galet olika saker passar inte alltid ihop, man måste ha ett kitt som får de olika delarna att komma samman. Det är nog däri tricket ligger, att få överblicken över ens tillhörigheter.
Att älska något har många komponenter. Det ska vara form, färg, material, yta, vikt, och en liten detalj....pris. Allt i en perfekt kombination. Visst kan ett lågt pris göra att ens estetiska krav får stryka på foten men jag skulle ALDRIG köpa något som jag inte tycker om, snarare avstår jag eller väntar in att jag har råd.

Nu väntar jag in. Maj. 20/5 släpps kollektionen Viktigt från IKEA av Ingegerd Råman. Jag har skrivit om henne förr och hon är en favorit sedan gammalt. Den här nya kollektionen är helt fantastisk. Synd att jag redan har en servis, glas, korgar och salladsbestick för jag skulle kunna köpa i princip allt till vårt nya supermoderna hus. Högst på listan är korgfåtöljen. Tyvärr har jag redan fåtöljer så jag måste suga noga på den karamellen. Men en korg att ha skräp i? Eller garn? Det kanske jag skulle kunna motivera? Och de små lackade pennhållarna! De vill jag ha till nya badrummet att lägga smycken, pincetten och mascaran i! Jag måste ha det faktiskt för det har jag inga. Jag ska kasta så mycket gammalt skräp från badrumsskåpen nu när vi flyttar att jag BEHÖVER nytt! Så, då var det bestämt. Jag ska köpa de minsta föremålen men MÅNGA! Kanske en flätad korg också.....Men vad SKA jag med den till kommer maken undra. Ja vad ska jag med den till??? Befogad fråga, låt mig tänka......brödkorg? Att ha tacoskalen i?? Jag kan nog komma på något fram till den 20: maj ska ni se!


Väldigt fin bild. Jag tenderar att gilla alla bilder på Instagram som innehåller blåbär just nu. En bärtrend.

Snygga korgar. Och vi som har gjutit betonggolv och allt! Fåtöljen älskar jag också men där kommer jag få problem med maken tyvärr. Jag köpte två 50-talsfåtöljer i teak för några veckor sedan och därtill ett riktigt, riktigt dyrt tyg i zebramönstrat. Jag har nog gjort slut på min fåtöljbudget för några år...

Nu ska jag mentalisera mina tre bad/toa/duschrum och tänka ut vad som ska fungera som avläsning och hur vi ska hänga upp handdukar. Jo, duschstänger kommer behövas också!

TJING!

1 kommentar:

  1. O vilken härlig kollektion från Ikea! Fåtöljen ser härlig ut. Vet du om den kommer i natur oxå?

    SvaraRadera