måndag 20 juli 2015

Trappor, hur svårt kan det vara?

Vi sitter nu och väljer. Allt från tvättställ, lamputtag, fönsterbrädor och trappor. När det kommer till fast inredning är jag ganska nöjd med enkla saker, inga krusiduller som bekant. För mig är en trappa ett sätt att ta sig från ett plan till ett annat och jag uppskattar saker som:

Lagom breda steg, inte för halkigt material, inga mellanrum mellan stegen och sen så lite handledare som möjligt. Jag skulle gärna ha en stentrapp som jag ofta beundrar i de franska slott jag brukar besöka om somrarna, men det är ju totalt galet. Själva idén gillar jag. Steg som var och en är identiska och som liksom "träs på" en stolpe i mitten. Varför tillverkar ingen något sådant? Eller det kanske görs, jag vet bara inte om det.
Nåväl. Trappor visar sig vara en djungel av olika fula modeller. Folk verkar älska att blanda material som trä, glas, metall och sedan gärna lysa upp dem med kulörta lampor. Jag kan nästan inte ens bläddra i sådana broschyrer, jag mår illa. Jag vill ha ett material i taget. Kanske två men aldrig någonsin tre eller fyra, då får jag yrselattacker.

De trappor som jag faktiskt tyckt om har kostat som billigast 55000kronor....så vad gör man?

Jo, man frågar sin snickare om han inte kan bygga en trappa efter ens egna önskningar. Så, snart ska jag rita en trappa...jag litar fullständigt på att M vet saker som hur djupt ett steg ska vara och hur högt det är mellan två steg för att det ska vara bekvämt. Jag är full av förtröstan här.Jag hoppas också på att notan inte kommer överstiga offerten på de 55000kr som jag nobbade.

Idag var vi på tomten IGEN, vi är där nästan varje dag, ibland två eller tre gånger. Det börjar bli som en sjukdom. Men det är så spännande att se utsikten växa och gropen vidgas. Jag sörjer bara blåbärsrisen och smultronen...två liter hade våra vänner plockat häromdagen. Jag tyckte att åtminstone en halvliter kunde gå till tomtägaren...vi får se om jag får en syltburk;)

Nej då, jag bjuder på det och för övrigt var nog de flesta bären plockade strax nedom vår tomt.

Här ska ni få lite bilder från tomten och några exempel på trappor som jag gillar och ogillar!


Trappan i mitten skulle jag nog kunna tänka mig, i ett annat träslag eller ev vitt. Den till vänster, lofttrappen, en sådan hade vi i förrförra huet. Smart men svårgått...

Enklas möjliga vill jag ha, gärna i ek, helst lindat med läder från Tärnsjö gravera, men det är bara drömmerier.

Och så något att hålla fast handledaren med, tänk vad många ord och prylar man aldrig vetat namnet på som jag nu plötsligt måste lära mig...Det lutar åt mässing.

Den här typen av trappa är snygg men jag vill ha barnvänligt och dessutom ska vi spara yta så det är en omöjlighet tyvärr.

Snygga kataloger är alltid roligt. Alla snygga trappor här har jag hittat i dessa tre, från samma tillverkare dessutom.

En till snygg men omöjlig trappa för oss. Ljust trä gillar jag verkligen.

Här ett exempel på vad jag verkligen INTE gillar. Två olika färger på metall, trä och sedan röriga former. Nej, en sådan trappa gör mig yr och olyckligt. Iallafall om jag måste se den varje dag.

En till "snyggtrappa" som jag inte kan ha hemma, snyft

Och lite bilder från tomten...

Klart för sprängning imorgon. Vi ska se skådespelet, på säkert avstånd. Eld i berget!!!!!!

Det ser lite ut som om han står med vänstra foten på ett nedlagt byte, en av de big five. Och lite så känns det faktiskt. Vi har haft mycket motvind redan nu. Ser ni det blå där borta???

Snart ska den här biten berg sprängas bort och volymen ökar då med 65%. Om någon i Stockholmsregionen behöver kross att fylla ut med är ni hjärtligt välkomna med er skottkärra!

Ooooooiiiiiiiiiii, det gick bra. Inga brutna ben.

Snabb som attan är han.

Platt som en pannkaka!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar